Hvilken grafisk designuddannelse skal jeg vælge?

Du vil gerne være grafisk designer? Så er der et valg du skal gøre i fht. hvilken uddannelse du skal satse på. Men hvilken skal du vælge? Danmarks Designskole og Designskolen Kolding? Mediehøjskolen og Skolen for Visuel Kommunikation eller måske en af mediegrafiker uddannelserne?
Tjah, der er tre muligheder, og det handler både om dig, hvad du vil, din evner og om dine jobmuligheder bagefter.
Evner:
Du skal være dygtig for at komme ind på de to af mulighederne, så det kræver noget forberedelse. Du skal have talent for grafisk design, du skal kunne tegne og du skal kunne Adobe programmerne på fingrene.
Som forberedelse kan du f.eks. tage på højskole, hvilket jeg har skrevet om på min blog (www.designogko.dk)
Men faktum er at det er virkeligt svært at komme ind på Mediehøjskolen (ca. 8% af ansøgerne), det er svært at komme ind på designskolerne (noget med 12-20 % af ansøgerne) og rimeligt svært at komme ind på Skolen for visuel Kommunikation i Haderslev(noget i retning af 30-50% af ansøgerne) mens mediegrafiker uddannelserne ikke er svære at komme ind på. Det betyder at det er klogt at søge flere steder, og søger du på de sværeste, vil der sidde virkeligt dygtige folk der ikke kommer ind på de andre, simpelthen fordi der er for mange dygtige  folk om buddet. (læs evt. blogindlæg om chancen for at komme ind, ligeledes på www.designogko.dk).
Hvad du vil:
Drømmer du om at blive AD´er på et stort bureau eller er ambitionen bare at få lov at arbejde med grafisk design uanset prestige og løn? Vil du starte egen virksomhed eller være konsulent indenfor marketing i et større firma?
Det skal du helst afveje inden du vælger studie.
Jobmuligheder:
Jeg kender ikke antal-i-job procenterne fra Mediegrafiker uddannelserne, men tvivler på at det er helt nemt at få arbejde i disse krisetider, hvis man har en uddannelse som er mindre anerkendt - når der står folk fra de andre skoler uden arbejde. Men der skal jo altid bruges folk til de ikke så prestigefyldte grafikerjobs. Når du kommer fra Designskolerne kan det helt sikkert være svært at få job, for det er ikke sikkert man helt ved hvad du kan (inkl. dig selv) og skal bruges til. Men folk ender i alt fra selvstændig, på bureau eller som konsulent i større virksomheder. Til sidst er der Mediehøjskolen og Skolen for Visuel Kommunikation. De uddanner direkte til bureauerne, og min fornemmelse er at det går ret godt med at få arbejde.
Men hvilken uddannelse skal jeg så vælge?
Det skal jo være dit valg og din afvejning af dine egne muligheder. Hvis det tager 3 år at blive god nok til at komme ind, er det ikke sikkert det er det rigtige valg.. Men lad os se på de tre typer:

1: Mediegrafiker uddannelsen: Jeg har ikke meget praktisk erfaring, men min fornemmelse er at branchen (=bureauerne) ikke vægter den ret højt. Man kan nok godt få et job på f.eks. et trykkeri med at sidder og gøre filer klar til tryk osv. men du skal ikke satse på den forkromede grafiker stilling i et af de fede bureauer. Det er fedt at man får praktisk erfaring fra en elevplads, men igen er min fornemmelse at elevpladserne primært ligger hos trykkerier m.m... men min reelle viden er ikke så stor. Men hvad jeg ved er at f.eks. rektor på Skolen for visuel kommunikation bestemt ikke anser uddannelserne som brugbare (mener faktisk ikke engang de er en god måde at forberede sig i fht. at komme ind på de andre skoler).
2: Designskolerne: Er gode uddannelser, men du skal have en kunstner i maven og en stor portion selvdisciplin. Du bliver bestemt ikke holdt i hånden i studietiden, og resultatet er ikke givet. Jeg kender mange fra Designskolerne som ikke ved hvad de skal bruge deres uddannelse til, selv efter de er afsluttet. Man bliver mere flyvsk, innovativ og lidt svævende i sin tilgang til grafisk design. Men man bliver også hamrende selvstændig og dygtig.
Men er det en praktisk eller teoretisk uddannelse? Alle designuddannelser er reelt praktiske. Man lærer kun ved selv at gøre det. Designskolerne ønsker at blive anerkendt som universitetsligendende uddannelser, og derfor er der kommet mere teori på i dag end for 5-10 år siden. Og man kan læse en Ph.D. osv. Men det er stadig det praktiske der er i højsædet. Af de to designskoler vil jeg klart anbefale Kolding. Det er lettere at komme ind, og uddannelsen er bedre. Det er noget rod på Danmarks Designskole og kender en del utilfredse studerende derfra.
3: Mediehøjskolen og Skolen for visuel Kommunikation: Det er de erhvervsrettede uddannelser. Det er en kortere uddannelse hvor du har 2,5 år på skolen og 1/2 år i praktik. Forløbet er ret tight og du lærer virkeligt noget. Og min fornemmelse er at branchen helst vil have folk fra disse to skoler, da man ved de kan deres håndværk. Uddannelsen er klart praktisk orienteret. Det er learning by doing.
Det vil være mit valg at vælge en af disse.
Og skal man så vælge Mediehøjskolen eller skolen for visuel kommunikation? Tjah. Jeg tror niveaumæssigt er de direkte sammenlignelige. Den store forskel er, at det er som at få en kamel gennem et nøglehul at komme ind på Mediehøjskolen, hvor der er markant større chance for at komme ind i Haderslev. Uddannelsesmæssigt er den store forskel at hvor det i København er en flok faste lærere der underviser (og mange har gjort det i mange år...!) så er det i Haderslev en meget lille flok faste lærere og til gengæld professionelle grafikere fra erhvervslivet der står for det meste af undervisningen. Jeg har selv 10-15 studerende på Skolen for visuel Kommunikation lige nu som har gået på Rødding Højskole for at forberede sig, og de er virkeligt glade for skolen.
Studiemiljø
Det kan jo være svært at skrive om, da jeg ikke selv har praktisk erfaring fra mere end to af uddannelserne. Men mediegrafiker uddannelserne ligger jo primært på erhvervsskolerne rundt om i landet, og er som sådan sikkert fine, men jeg tror ikke der er det store studiemiljø omkring dem (men jeg kan sagtens tage fejl). Danmarks Designskole og Mediehøjskolen har jo den klare fordel at ligge i Danmarks hovedstad med de fede muligheder det giver. Men reelt tror jeg der er mere liv og studiemiljø over at vælge Designskolen i Kolding eller Skolevisuel i Haderslev, da de mindre byer gør at studiemiljøet omkring den enkelte uddannelse er det mere intens.
KATALOGBESTILLINGSe kurv
Du har ikke bestilt nogen kataloger
Luk kurven