Hvilken designhøjskole skal jeg vælge?

Hvad skal man gøre for at forberede sig til at komme ind ved optagelsesprøverne på designuddannelserne?
Faktum er, at det efterhånden er umuligt at komme ind på Danmarks DesignskoleDesignskolen i Kolding,Mediehøjskolen eller Skolen for Visuel Kommunikation uden at have taget et forberedende kursus. Konkurrencen er blevet så hård til optagelsesprøverne, at selv virkeligt kvalificerede unge mennesker ikke kommer ind (alene fordi der var for mange kvalificerede).
Men hvad skal man så vælge for et kursus hvis man vil ind?
Tja, der findes en del forskellige bud. Mediehøjskolen skriver følgende på deres hjemmeside:
- Lær de mest almindelige softwareprogrammer som f.eks. InDesign, Photoshop, Illustrator, Flash og After Effects
- Lav en samling af dine egne, kreative arbejder gennem tiden
- Lær at fremstille en pdf-fil
- Tag kurser i f.eks. kreativitet, idégenerering, tegning og formgivning
- Få så meget studerelevant erhvervserfaring som muligt fra f.eks. designbureauer, reklamebureauer, webbureauer og interne designafdelinger
Dybest set handler det om hvor lang tid du har til at forberede dig. Der er ingen genveje til at komme ind. Du skal sørge for at kunne tegne, kunne Adobe programmerne og have noget godt at vise. Det lærer man ikke på 5 mandage.
Har du kun aftener: Har du ikke tid til at tage 1-6 måneder ud af kalenderen er designkurserne i bl.a. København selvfølgeligt en mulighed. Jeg tvivler bare på effekten af aftenskole. Det kræver et større træk.
Har du 1 måned: Så kan du tage kurset "Grafisk Design - er du klar til optagelse?" på Rødding Højskole -www.roedding-hoejskole.dk. Det er en måned med grafisk design i døgndrift, med 5 lærere som selv underviser på bl.a. Designskolen i Kolding. Målet er at fylde dig op i fht. kravene fra f.eks. Mediehøjskolen i fht. programkendskab, erfaring med projekter og laev materiale til CV.
Har du 3-6 måneder:  Vil jeg anbefale at tage på højskole på et langt kursus. For faktum er, at vil du lære at arbejde med kreativitet, idégenerering, tegning og formgivning kræver det tid. Og det får du på et højskoleophold.
Der er i mine øjne tre oplagte valgmuligheder:
KrabbesholmDen Skandinaviske Designhøjskole og  Rødding Højskole, som har hovedfag i Design & Innovation. Jeg har selv gået på Krabbesholm og ved at den Skandinaviske minder meget om den. Man kan sige om begge skoler at de er super dygtige til undervise i design på et højt plan. Det er reelt designskole-niveau de kører. Og det er jo fedt, for man kommer lige et skridt foran. Så er man 100 % sikker på hvad man vil, og målet bare er at komme ind på skolen, er begge skoler et godt bud.
En vigtig ting som mange nok overser når de tilmelder sig er, prisen.
Priserne er følgende: Krabbesholm 1630 kr om ugen, Den Skandinaviske: 1500 kr om ugen og Rødding 1400 kr om ugen. Eller reelt over 5000 kr i forskel på et forårssemester.
Til gengæld vil jeg sige at jeg selv var meget skuffet over det sociale element. Jeg tog på Krabbesholm for at komme på højskole, men oplevede reelt en hardcore forskole til designskolerne, arkitektskolen og kunstakademierne. Med andre ord handlede det om at arbejde, arbejde, arbejde og så feste igennem i weekenden (lidt ligesom mine år på designskolen bagefter :o) Men jeg savnede noget andet. Det som gør en højskole unik og som gør en højskole så fantastisk. Ikke for at forklejne ovenstående, men det får man jo i 3-5 år bagefter på designskolerne.
Det får man på Rødding Højskole, som er en klassisk almen højskole med hovedfag i Design & Innovation. Man kan så vælge grafisk design (som reelt er et Adobe læringsfag med småprojekter), tegning, designhistorie mm. hvis man har lyst. Men man kan også dyrke alle mulige andre interesser som band, kunst, filosofi m.m.m. Og så går man på en skole med folk der brænder for både design, men også med folk der brænder for politik, musik og journalistik, og det giver altså et bredere fundament for dynamik på holdet.
Hovedfaget er et bred designfag, hvor man kommer igennem både grafisk design, industriel design, arkitektur og evt. mode. Så man får en reel chance for at afklare om grafisk design er det man skal satse på eller om en af de andre genrer måske tænder en mere. Til gengæld er fokus mere på at lære at tænke innnovativt og designmæssigt end på at komme ind til optagelsesprøven.
Til gengæld kan man jo så supplere med en måned på kurset "grafisk design - er du klar til optagelse?" som beskrevet tidligere. Dermed opnår man samme faglige niveau i grafisk design som de to andre.
Jeg er fra Rødding Højskole, men vil ikke sige at vi er bedre end de andre. Du får noget forskelligt på hver skole. Så med andre ord, handler det om:
1: Hvor meget tid har du? (jo længere des bedre)
2: Hvor mange penge har du?
3: Hvad vil du? Ved du præcist hvad du vil eller vil du også gerne afklares? Handler det kun om at komme ind, eller vil du også gerne have en højskoleoplevelse med i købet?
Og så er der jo spørgsmålet om hvilken uddannelse man skal satse på, men det kan du læse mere om på min blog www.designogko.dk
KATALOGBESTILLINGSe kurv
Du har ikke bestilt nogen kataloger
Luk kurven