Hvad er chancen for at komme ind på design og arkitekt uddannelserne?

Drømmer du om at studere design? Det være sig grafisk design, industriel design, mode design, tekstil design eller arkitektur, så er det ikke let. Men hvor kan du komme ind? Hvilke designuddannelser er sværest at komme ind på? Og hvad skal du kunne for at komme ind?

Nu er det ikke fordi jeg kender alle svarene, men jeg har dog dannet mig et overblik. Jeg vil tage udgangspunkt i de uddannelser jeg mener er reelt kompetancegivende, så der også er chance for at få et arbejde bagefter. For der er ikke meget ved at bruge 3 år på at uddanne sig, og bagefter opdage at ingen respekterer din uddannelse. Så mine tanker handler om følgende uddannelser:

Danmarks Designskole
Designskolen Kolding
Mediehøjskolen
Skolen for visuel Kommunikation 
Teko Designteknolog (mode og tekstil)
KEA Designteknolog (mode og tekstil)
Arkitektskolen i Århus
Kunstakademiets Arkitektskole i København

Først og fremmest skal man gøre sig klart hvad man vil studere. Der er selvfølgeligt ret stor forskel på de forskellige skoler. Det næste man skal gøre sig klart hvor man vil studere. For du skal ikke lade sig snyde. Når det handler om hvor svært det er at komme ind på studierne er det ikke studiets kvalitet det handler om, men studiets placering.

Således er der nogle direkte sammenligninger der beviser denne påstand hvis vi kigger direkte på tallene fra KOT - og jeg ved godt at jeg tolker i tallene, men læs videre og bedøm selv:

Danmarks Designskole i København:
Antal ansøgere ialt: 1257 ansøgere heraf 105 optagede - altså  ca. 8 % af ansøgerne
Antal ansøgere med 1. prioritet: 731 ansøgere heraf 105 optagede - altså  ca. 14 % af ansøgerne
Designskolen Kolding: 613 ansøgere heraf 79 optagede - altså  ca. 13% af ansøgerne
Antal ansøgere med 1. prioritet: 274 ansøgere heraf 79 optagede - altså  ca. 28 % af ansøgerne

Arkitektskolen i København:
Antal ansøgere ialt: 986 ansøgere heraf 240 optagede - altså  ca. 24% af ansøgerne.
1. prioritet: 597 ansøgere heraf 240 optagede - altså  ca. 40% af ansøgerne.
Arkitektskolen i Aarhus:
735 ansøgere heraf 150 optagede - altså  ca. 20% af ansøgerne.
Og igen ser vi på 1. prioritet: 272 ansøgere heraf 150 optagede - altså  ca. 55% af ansøgerne

Mediehøjskolen i København: 
Antal ansøgere ialt:722 ansøgere heraf 59 optagede - altså  ca. 8% af ansøgerne
Antal ansøgere med 1. prioritet: 416 ansøgere heraf 59 optagede - altså  ca. 14 % af ansøgerne
Skolen for Visuel Kommunikation i Haderslev:
Antal ansøgere ialt:160 ansøgere heraf 62 optagede - altså  ca.39% af ansøgerne
Antal ansøgere med 1. prioritet: 77 ansøgere heraf 62 optagede - altså  ca. 81 % af ansøgerne

KEA Designteknolog i København:
Antal ansøgere ialt:593 ansøgere heraf 160 optagede - altså  ca.27% af ansøgerne
Antal ansøgere med 1. prioritet: 333 ansøgere heraf 160 optagede - altså  ca. 48 % af ansøgerne
TEKO Designteknolog Herning: 
Antal ansøgere ialt:486 ansøgere heraf 283 optagede - altså  ca.58% af ansøgerne
Antal ansøgere med 1. prioritet: 349 ansøgere heraf 283 optagede - altså  ca. 81 % af ansøgerne

Nu skal man selvfølgeligt passe på med at kvalitetsbedømme uddannelser, men det handler jo både om omdømme, - hvor anset er uddannelsen i erhvervslivet, og hvordan skolen fungerer i hverdagen - om det er en fed uddannelse at gå på.

Så dette er min subjektive vurdering. Og min generelle erfaring siger at arkitektskolerne er ligeværdige, at de to grafiske uddannelser er ligeværdige, at Teko er mere anset når erhvervslivet skal ansætte designteknologer. Og til sidst er Designskolen i Kolding i mine øjne klart Danmarks Designskole overlegen lige nu, hvor Danmarks Designskole forsøger at skabe en ny skoleform, som om ikke andet fordrer elever med overskud og som kan navigere i kaos...

Men kig så på procentsatserne for hvor nemt det er at komme ind på de forskellige skoler. Og jeg vælger at kigge på 1. prioritets tallene, for generelt ser det ud til at det er dem som har skolerne som 1. prioritet der kommer ind:

København:                           Jylland:
Designskolerne:             14%                                    28%
Arkitektskolerne           40%                                    55%
Grafiske udd.                  14%                                    81%
Designteknolog             48%                                    81%

Så tegner der sig jo et klart billede. Og det er så faktisk ikke engang det helt reelle billede, hvis vi sætter tal på antal der IKKE kommer ind bliver det endnu mere tydeligt:

København:                           Jylland:
Designskolerne:             626                                    195
Arkitektskolerne           357                                    122
Grafiske udd.                  337                                      15
Designteknolog             173                                       66

Så på designskolerne er der tre gange så mange der søger og får afslag i København, på Arkitektskolerne er der ligeledes 3 gange så mange der bliver skuffede. På de grafiske uddannelser er tallet helt ekstremt: 20 gange så mange får afslag i København, og på designteknolog er tallet ligeledes ca. tre gange så mange afslag i København.

Og sammenholder vi dette med min påstand om at skolerne er enten ligeværdige eller reelt bedre og mere anerkendte skoler i Jylland, skulle man måske overveje om ikke drømmeuddannelsen kan forsvare at studere udenfor Københavnsområdet....

Og ja, jeg ved da godt at Herning eller haderslev ikke lyder synderligt sexet når man drømmer om det fede studieliv i København. Men igen fra min subjektive erfaring: Det er faktisk ofte et federe studieliv i de små byer. Der er ikke det store campus område og fredagsbaren er måske ikke helt så stor, men til gengæld er sammenholdet og de interne arrangementer langt mere intense. Studerer du i de store byer, er der jo trods alt alle ens gamle venner, caféerne, biograferne osv. der også trækker. I Herning eller Haderslev er der kun de andre studerende…! Jeg har adskillige gamle elever fra Rødding Højskole som bor i Haderslev, Kolding og Herning, og de svarer samstemmende at der er et virkeligt fedt studiemiljø. Til gengæld har jeg også bekendte der har pendlet til f.eks. Kolding og det vil jeg aldrig anbefale - en designuddannelse kræver engagement hele døgnet og det harmonerer dårligt med pendling og kærester mm. i andre byer.

Der vil måske være dem der undrer sig over at jeg fokuserer så hardcore på 1. prioritet. Men såvidt jeg ved er tallet ca. 80% af dem der kommer ind, dem der har uddannelsen som 1.prioritet. Jeg har et konkret eksempel på en virkeligt dygtig elev på mit designhold på Rødding Højskole, som ikke kom ind i Haderslev, fordi hun havde Mediehøjskolen som førsteprioritet. Studierne må ikke sige det officielt, men man vil da hellere have studerende der ønsker at studere hos én, end en som synes det er det næstbedste valg…ikke? Og faktum er ihvertfald at hvis du søger på arkitektskolerne eller designskolerne, så skal du altså kun indsende hjemmeopgaven til din førsteprioritet, så chancen for at komme ind på 2.prioriteten er lavere. Men igen en erfaring fra Rødding, er en af mine elever lige startet på arkitektskolen i Aarhus selvom han søgte København som første prioritet, så umuligt er det skam ikke.

Så min pointe er egentligt simpel. Vil du være designer skal du fokusere på målet og ikke være kræsen i f.h.t. studieby. Det er virkeligt ærgeligt ikke at komme ind på arkitektskolen eller den grafiske uddannelse bare fordi man valgte København som 1. prioritet.

KATALOGBESTILLINGSe kurv
Du har ikke bestilt nogen kataloger
Luk kurven